Воздвижение Креста - что поется на службе | Православие и мир

 001   002   003   004   005   006   007   008   009
В начало текстаВ конец текста
«После операции я должен был стать слепым – и в последний раз видел игру товарищей» Старшая сестра с ДЦП спасла жизнь своему брату Архиепископ Иона: Тайными тропами Афона Поиск Важные темы: Наши современники - цикл интервью Портреты архиереев Воздвижение Креста – что поется на службе Редакция портала " Православие и мир " 26 сентября 2011 г. Текст службы Воздвижения Честнаго и Животворящего Креста Всемирное воздвижение Честнаго и Животворящаго Креста На Малей вечерни стихиры, глас 1: Подобен: Небесных чинов: Крест возносится, и демони прогоняются, разбойник едема убо врата отверзает, смерть умерщвляется, и ныне пуста явися, Христос величается. Тем веселитеся вси земнороднии, клятва разрушися. [Дважды. ] Приидите боголюбивии вси, Крест честный возносимый видяще, возвеличим купно, и славу дадим, Единому Избавителю и Богу взывающе: распныйся на Древе Крестнем, не презри молящихся нас.

Горесть древле ослаждая Моисей, избави Израиля, образом Крест прописуя: мы же сего вси божественно вернии, таинственно воображающе в сердцах наших всегда, спасаемся державою его.

Слава, и ныне, глас 6. Самогласен: Днесь сад животный, от земных незаходимых недр происходит: на нем пригвожденнаго Христа извествует воскресение, и воздвизаемый руками священническими, Того на небеса возвещает возношение: Имже наше смешение, от еже на землю падения, на небесех жительствует. Темже благодарственне возопиим: Господи, вознесыйся на нем, и тем совознес нас, небесныя Твоея радости сподоби, яко Человеколюбец.

Прокимен дне, и Сподоби Господи: На стиховне стихиры, глас 2: Подобен: Доме Евфрафов: В одою Боготворною и кровию Твоею Слове, светло Церковь украшается, яко невеста, Креста славу поющи.

Егда Амалика Моисей побеждаше, на высоту руце имея крестоявленно, образоваше Христову страсть пречистую.

Слава, и ныне, глас 6: Днесь Древо явися, днесь род еврейский погибе, днесь верными цари вера является, и Адам древа ради испаде, и паки Древом демони вострепеташа: всесильне Господи, слава Тебе.

Тропарь, глас 1: Спаси Господи люди Твоя, и благослови достояние Твое, победы православным христианом на сопротивныя даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство.

По отпущении же Малыя вечерни входит екклисиарх со иереем и диаконом, и параекклисиархом в жертвенник со свещами, и облачится иерей, и диакон, и кадив честный Крест, глаголет: Благослови владыко. Иерей: Благословен Бог наш: Таже, Трисвятое, и по Отче наш, тропарь Креста: Спаси Господи люди Твоя: Слава, и ныне, кондак. И взимает иерей честный Крест с блюдом на главу, и вносит его во святый алтарь: предыдущим же пред ним со двема лампадама, и полагает честный Крест на святой трапезе, на евангельском месте: и вжигают пред ним свещу на всю нощь, а Евангелие поставляется на Горнее место.

Подобает ведати, яко аще случится праздник сей в неделю, ничтоже поется воскресно, ни стихиры воскресны, ниже непорочны, ни степенна гласа: ни Евангелие воскресно чтется, точию, В оскресение Христово: глаголем, не поется же и Свят Господь Бог: но поем всю службу праздника.

На Велицей вечерни, аще в субботу вечера, поем Блажен муж, кафисму всю. Аще же в неделю вечера, поем Блажен муж, первый антифон. Аще ли во иный день, Блажен муж, не поем, но по предначинательном псалме поем: Господи воззвах, на глас 6.

И поем стихиры праздника на 8: глас 6: Подобен: Всю отложивше: Крест воздвизаем, на нем Вознесеннаго страсть пречистую пети повелевает твари всей: на том бо убив нас убившаго, умерщвлeнныя оживил eсть, и удобри, и на небесех жити сподоби яко милосерд, премножеством благости. Тем радующеся, вознесем имя Eго, и Того возвеличим крайнее снизхождение. [Трижды. ] Моисей предобрази тя, руки простер на высоту, и побеждаше Амалика мучителя, Кресте честный, верных похвало, страдальцев утверждение, апостолов удобрение, праведных поборниче, всех преподобных спасителю, тем тя воздвизаема зрящи тварь, веселится, и торжествует славящи Христа, тобою разстоящая собравшаго крайнею благостию. [Трижды. ] Кресте пречестный, eгоже обстоят чини ангельстии веселящеся, днесь воздвизаем, Божественным мановением возносиши вся, окрадением снеди отгнанныя, и в смерть поползшияся. Темже тя сердцы и устнами вернии лобызающе, священие почерпаем: возносите, вопиюще Христа преблагаго Бога, и Того покланяйтеся Божественному подножию. [Дважды. ] Слава, и ныне, глас 2: Приидите вси языцы, благословенному Древу поклонимся, имже бысть вечная правда: праoтца бо Адама прельстивый древом, Крестом прельщается, и падает низвержен падением странным, мучительством одержавый царское здание. Кровию Божиею яд змиев отмывается, и клятва разрушися осуждения праведнаго, неправедным судом Праведнику осуждену бывшу: Древом бо подобаше древо исцелити, и страстию Безстрастнаго, яже на Древе, разрешити страсти осужденнаго, но слава Христе Царю, eже о нас Твоему мудрому смотрению, имже спасл eси всех, яко Благ и человеколюбец.

Вход.
 001   002   003   004   005   006   007   008   009
В начало текстаВ конец текста

Источник текста

Вам может быть интересно:

азбучные стихи | братья иисуса | азбучные стихиры | дар языков деяниям кор апостольским богослужением | понтию пилату |
Постоянная ссылка: Воздвижение Креста - что поется на службе | Православие и мир
ПОИСКОВ.РФДля Вебмастера